101b.

Rekordszámú résztvevővel zajlott az V. Tisza-tavi PET Kupa

Kiss Zoltán / Hírek / 2024-07-02 17:22

2023 vége és 2024 márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű hulladékot terítve szét az ártéri erdőkben, nádasokban. Amíg Kárpátalján a hulladékgazdálkodás nem indul jelentős fejlődésnek - mintegy 200 településen nincs hulladékszállítás -, addig a hulladék utánpótlása minden évben biztosított lesz - olvasható a közleményben.
  A tájékoztatás szerint a korábbiaknál nagyobb flottával és mintegy 80 kenuval rajtolt el az V. Tisza-tavi PET Kupa, hogy hulladék után kutatva evezze végig a Tiszafüred - Tiszaszőlős - Tiszaderzs - Tiszanána-Dinnyéshát közötti folyószakaszt. A 370 fős mezőny körülbelül 20 százaléka gyerek volt, az oktatási intézmények is képviseltették magukat az akció során.
  A verseny június 27-én a hajóépítéssel vette kezdetét a Tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőparkban. Az V. Tisza-tavi PET Kupán a csapatok 3 nap alatt több mint 7,5 tonna hulladéktól mentesítették a folyót, amivel bőven felülmúlták a tavalyi 6,5 tonnás mennyiséget. A hulladék jellege változatlan, továbbra is PET-palackokból van a legtöbb, hiszen ezek a súlyuk miatt könnyen úsznak a vízen, de sok az üveg, a fémdoboz és a kommunális hulladék is az ártéri területeken.
  A közlemény szerint a legtöbb hulladékot az MBH Bank csapata gyűjtötte. Őket a Decathlon csapata követte, míg a harmadik helyet a Siemens Energy érdemelte ki. A Tisza-tó Hőse - azaz az 1 főre jutó legtöbb hulladékot gyűjtő csapat - a Decathlon lett.
  A csapatok összesen több mint 2300 zsák hulladéktól mentesítették a Tiszát. A kommunális hulladékot, a szelektív, valamint a még szelektálásra váró hulladékot Kiskörére, a Folyómentő Központba szállítják, ahol további válogatás, előkészítés után adják át újrahasznosításra. Ezáltal ennek az óriási mennyiségnek körülbelül a 60 százaléka körforgásban tartható és értékes másodnyersanyagként kelhet új életre - olvasható az összegzésben.
  Az V. Tisza-tavi PET Kupával párhuzamosan - egy időben és helyszínen, tiszafüredi központtal - rendezték meg a Burger King Ultra Tisza-tó versenyt, melynek szervezői a környezetvédelem iránti elkötelezettségüket azzal is bizonyították, hogy idén a versenyen értékesített testmatricákból befolyó összeget a PET Kupa Egyesületnek ajánlották fel - olvasható a közleményben.
  A rendezvény főtámogatója az Energiaügyi Minisztérium volt - áll az összegzésben.