101b.

növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Kiss Zoltán / Hírek / 8 órával ezelőtt

Orbán Viktor elmondta, hogy növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát és beszámolt arról is, lassú apadásra kell számítani a Dunán, de továbbra sem várható csapadék a folyó ausztriai szakaszán a következő egy hétben.

Közlése szerint jövő hét közepén hagyhatja el Magyarország területét az árhullám tetőzése, Budapesten pedig szombaton éjjel várható a legmagasabb vízszint.

A Lajta csütörtök délelőtt Mosonmagyaróvárnál tetőzik, várhatóan a valaha volt legnagyobb vízszinten, a dunai árhullám tetőzése pedig csütörtökön Dunaremete térségében várható Mosonmagyaróvár magasságában - ismertette.

Emlékeztetett arra, hogy

szerdán Dévénynél tetőzött az árvíz, ami a csütörtöki tetőzési helyszíntől 54-55 kilométeres távolságra van; ilyen ütemben halad a legmagasabb vízszint délre.
Közölte, két veszéllyel néznek szembe, az egyik a legmagasabb vízszinttel szembeni védekezés kihívása. Ez működik, a Lajtánál és a Dunánál is "megvan ez a képességünk, hogy a mederben tartsuk a vizet" - mondta.

A kormányfő a második kihívásnak a lassú apadást nevezte, felhívva a figyelmet arra, hogy az árvízi káresemények tekintélyes része ekkor következik be például a szivárgások, buzgárok miatt.

Az ausztriai lassú apadás arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabad a figyelmünknek lankadnia a legnagyobb vízszint elhaladását követően sem, mert utána még bajok lehetnek - összegzett.

Jó döntésnek nevezte a Lajtánál lévő szükségtározó megnyitását, ami a várakozásoknak megfelelően, csökkentette a vízszintet. Jelezte: valószínűleg nem lesz szükség további ideiglenes tározó megnyitására.

Jó hírnek nevezte, hogy Ausztriában a következő egy hétben nem várható csapadék, azaz reményeik szerint az árvíz nem kap utánpótlást, így annak levonulása végleges lesz.
A miniszterelnök ismertetése szerint hetven kilométerrel nőtt a védelem alá vont területek hossza. Kifejtette: a másodfokú védelem alatt álló területek hosszát 33 kilométerrel, a harmadfokú védettség alatt álló területekét pedig három kilométerrel növelték, rendkívüli készültséget vezettek be 37 kilométeren a Lajta miatt.

Jelezte: a vízügy korábbi, a vízszint tetőzésével kapcsolatos előrejelzéseit továbbra is mérvadónak tekinthetik, a korrekciók néhány centiméteren belül vannak.

Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a jövő hét közepén hagyja el az országot a tetőzés déli irányba, és továbbra is azt várjuk, hogy a budapesti vízszint tetőzése valószínűleg szombat éjjel következik be - ismertette.

Hozzátette: a főpolgármester döntésétől függően, a jövő hét közepén a rakpart már felszabadítható lesz.