101b.

MAGYAR ÁTTÖRÉS: AKÁR TIZENÖT ÉVVEL KORÁBBAN IS DIAGNOSZTIZÁLHATJÁK AZ ALZHEIMER-KÓRT

Papp Attila / Hírek / 2024-03-25 09:42

A fejlesztésről, valamint az új diagnosztikai módszer jelentőségéről Dr. Sátori Mária Alzheimer-kutató számolt be az Indexnek. 

A Pozitron Medical Diagnosztika Központ neurológus főorvosa elmondta, korábban a betegség megjelenése után CT- és MR-vizsgálatok mellett gerincvelői agyvízvétellel lehetett kimutatni, ami a vérvételnél komolyabb beavatkozást jelent.

Az Alzheimer-kór diagnosztikájában újdonságnak számító szűrővizsgálat során egy egyszerű vérvételből meg lehet állapítani a betegségre utaló kóros fehérjék jelenlétét, a mesterséges intelligencia által kiértékelt online tesztsorozattal pedig lehet következtetni a kognitív funkciók kezdődő hanyatlására
– ismertette a lapnak a szakorvos.

A kétkomponensű vizsgálatból 96-97 százalékos pontossággal megbecsülhető az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűsége akár 10-15 éver előre.

Magyarországon, a nemzetközi gyakoriságnak megfelelően a 60 év felettiek mintegy 20 százaléka, a 70 év felettiek 30 százaléka, míg a 80 évnél idősebbek csaknem 50 százaléka érintett valamilyen demenciában, a demensek 60 százaléka Alzheimer-kórban szenved.

A főorvos azt is elmondta, hogy az Alzheimer-kórral küzdő betegek is sokáig – akár évekig, évtizedekig – megőrizhetik szellemi fittségüket, ha aktívan mozognak, szellemi munkát végeznek, és karbantartják a metabolikus háztartásukat, azaz a vércukrot, koleszterint, vérnyomást, máj-és veseműködést, ionháztartásukat. Ezek az érintettek már ma is hosszú évekkel ki tudják tolni a komoly demencia megjelenését. 

Forrás: minap.hu