101b.

Leszáll végre az Arany Sas a borok városa főterére

Kiss Zoltán / Hírek / 2024-06-18 13:09

Ahogy a boon.hu részletesen beszámolt róla, a 950 éves településen, Tokajban történelmi léptékű turisztikai fejlesztések indultak annak érdekében, hogy a Tokajba látogató vendégek a világörökségi rangnak megfelelő környezetben tölthessék szabadidejüket. Egy fejlesztésnek köszönhetően a főtér és a főutca egy hosszabb szakasza újulhat meg a következő években. 
Új parkokat alakítanak ki, kávézók és éttermek nyílnak majd, amik ismét élettel töltik meg a belvárost. Mindezek mellett renoválják Tokaj számos ikonikus épületét is, így többek között a műemléki városházát, a járási hivatalt, valamint a Zákó-házat is. Új életre kel a valamikori Arany Sas szálló évtizedek óta üresen álló épülete is. Rehabilitációját követően  rendezvényházként funkcionál majd.

Lebontott áruház
A kormány által jelentős összeggel támogatott fejlesztési program egyik látványos első elemeként fontos lépésre szánta el magát Tokaj város  önkormányzata. Úgy döntöttek, hogy megszabadulnak a főteret csúfító szocreál áruházépülettől, az üresen álló Tokaj áruháztól. 2023 novemberében kezdődött el az épület bontása, amelynek nyomán ma már csak egy üres telek áll az egykori áruház a környezetbe már nagyon nem illő, elavult épülete helyén. 

A lebontott áruházépület területét hatalmas molinóval választották el a tér használatban lévő részéről. Megkezdődött a multifunkciós épület építése. Fogadó a tér sarkán Nagyhírű fogadó volt egykor a Tokaji Arany Sas, a 18. század második felében épült, barokk stílusú épület jelentőségét jól mutatja, hogy szüreti bálokat is rendeztek itt. Saroktelken, utcavonalon, a római katolikus templom jobb oldalán áll az egykori fogadó ma már meglehetősen romos épülete. Az Arany Sas szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épületének díszes homlokzata a város gazdagságáról is tanúskodik. Jelentőségére a középületekre jellemző szerkesztésmód is utal: kis kiülésű, öttengelyes középrizalit emeli ki az épületet a környező házak sorából – írja a magyarepitok.hu.

A műemléképület, amelyet szociális otthonként is hasznosítottak, mára igen rossz állapotban van. Felújítása csaknem 20 éve fel-felmerül a várost érintő beruházásoknál. Erre nyílhat most lehetősége a Fodor Építőipari Kft. és az Euro Generál Zrt. konzorciumának: a vállalatok mintegy 2 milliárd forintból menthetik meg az utókornak a sokat látott épületet.


Közösségi tér lehet Közösségi térként születhet újjá a fogadó: kiállítótér és rendezvényközpont, illetve kávézó lehet a ház új funkciója, de kertjét is teljesen átalakítják. Amint a közbeszerzési dokumentumokból kiderül, a nyertes ajánlatttevők feladata a műemléképület felújítása, korszerűsítése során az építési munkák megvalósításához engedélyes terv és egyéb szükséges dokumentációk készítése, egyeztetések lefolytatása, a szükséges örökségvédelmi engedély beszerzése, kiviteli terv készítése, a kivitelezési munkák elvégzése. Három év alatt készülhet el Az épület három évre tervezett, teljes külső-belső rekonstrukciója és a kertépítészeti munkarészek között a bruttó 616 négyzetméteres pince, földszint és emelet szintosztású épület tetőterének beépítése is szerepel. Mintegy 1200 négyzetmétert tesz ki a teljes homlokzat felújítása, ahol a vakolás mellett tagozatok készítésére is szükség van, hiszen az épület vakolata teljesen hiányzik. A kő nyíláskeretezések javítása, pótlása után, nyugati irányban új terasz építése is a kivitelezők feladata.


A műemléki elvek betartása mellett a nyílászárók, az új tető ki kell elégítsék a mai energetikai elvárásokat. Ehhez a teljes tetőszerkezet cseréjére is szükség van nagyjából. Reneszánsz kert is lesz Modern reneszánsz kertet szeretne létrehozni az építtető az épület méltó kiegészítéseképpen. Az itáliai reneszánsz kertek archetipikus elemei kortárs környezetben jelennek majd meg, de a történeti hűség érdekében a kert fő szervező ereje a víz lesz. A rendezvénytérként is használható központi elem körül a reneszánsz kerteket megidéző szőlőlugasok és sétáló folyosók takarják majd a zavaró ki- és belátásokat. A kert nyugati oldalán egy üvegház, míg északnyugati oldalán egy hűsölőház kap majd helyet a lugas alatt, de labirintus és gyógy-, valamint fűszernövényeket tartalmazó konyhakert is színesíti majd a parkot.