101b.

Kövér László: ha komolyan féltjük az európai demokráciát, a nagy technológiai cégeket kel

Papp Attila / Hírek / 2024-04-23 09:36

"Ebben az összefüggésrendszerben, amit itt ma hallottunk, meg ami az európai diskurzust uralja, ebben csak az úgynevezett liberális demokráciákon kívüli, azaz az autoriter államok felől fenyegető veszélyre szoktak kitérni, miközben a liberális demokráciákon belül érzékelhető azoknak az informális magánhatalmaknak a nyomása és manipulatív ereje - utalnék itt csak Soros úrnak a hálózatára -, amelyek Magyarországon sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a demokrácia működésére" - fogalmazott Kövér László. 

A konferencia első napján "A liberális demokráciák új kihívásaival szembesülő Európai Unió stratégiai autonómiája a közösségi média és a mesterséges intelligencia korszakában, kül- és védelempolitikai szemszögből: Oroszország Ukrajna elleni illegális inváziója és a közel-keleti konfliktus" témájában szólaltak fel a résztvevők. A házelnök szerint kétségkívül létező veszély a demokráciák befolyásolása, a közvélemény manipulálása, de kifogásolta, hogy a felszólalók nagy többsége kizárólag Oroszország fenyegető szerepét emelte ki. "Valószínűleg a kollégák egyike sem volt abban a helyzetben, mint a magyar kormánypárti politikusok, hogy különböző internetes platformok letiltsák a közösségi oldalukat, vagy korlátozzák a megszólalásuk lehetőségét" - jegyezte meg.


Kövér László úgy vélte: az első nap tanulsága, hogy meg kell próbálni a vita témáit jobban összpontosítani az értelmes párbeszéd érdekében. "Olyan témát érdemes választani, amelyben az egyetértés, a konszenzus lehetősége nagyobb, mint másban, érdemes azt keresni, hogy mi az, ami valóban összeköt bennünket, és valóban együtt tudunk működni" - hangsúlyozta. Elmondta, hogy a tagállami parlamentek közötti együttműködés legmagasabb fórumának számító, következő házelnöki konferenciának jövő májusban Magyarország ad otthont, és ennek megvitatandó témáit az év végégig kell meghatározni, és az EU parlamentjeinek jövő februári, főtitkári találkozóján kell bemutatni. Kövér László kitért arra is, hogy a konferencia keddi ülésnapján tájékoztatást ad arról, "Magyarország milyen hangsúlyokkal készül" az Európai Unió Tanácsának soros elnökségére, amelyet júliusban vesz át Belgiumtól. Emellett gazdasági, szociális kérdésekre összpontosuló vita lesz napirenden, amelyen az Európai Bizottság által elkövetett hibákra kíván rámutatni. "Leginkább a zöld átállás ideologisztikus túlzásai és ennek következtében az európai agráriumnak a válsága" - tette hozzá. A tervek szerint a konferencia végén a résztvevők zárónyilatkozatot fogadnak el, amelybe Magyarország számos módosító indítványát beépítették. "Elértünk sok eredményt, amiben meg nem, abban pedig lábjegyzetben a különvéleményünket jelezni fogjuk, hogy ne legyen félreértés, hogy mihez járultunk hozzá" - mondta Kövér László. Az európai házelnöki konferencia az utolsó hivatalos esemény Spanyolország uniós elnökségi tisztségéhez kapcsolódóan, amelyet 2023. második félévében töltött be. Az eseményen 39 tagállami parlamenti kamarai elnök és 11 alelnök, valamint öt uniós tagjelölt ország és kilenc meghívott ország képviselői vesznek részt.


forrás: boon.hu