101b.

Kajak-kenu Eb - Csipes és a Nádas, Tótka duó aranyérmes

Kiss Zoltán / Hírek / 2024-06-15 12:01

A második döntős nap délelőtti programjának első felében három olimpiai szám szerepelt a programban.
  Csipes Tamara az esélyesek között várta a K-1 500 méter döntőjét, s borítékolható volt, hogy a címvédő dán Emma Jörgensen lesz a legnagyobb ellenfele. A rajtot a skandináv kajakos kapta el a legjobban, de aztán a Honvéd kétszeres olimpiai bajnoka, aki ebben a számban ezüstérmes volt Tokióban, tavaly pedig világbajnoki bronzot nyert, gyorsan utolérte és ötven méter után már ő vezetett. A 34 éves magyar klasszis - aki már olimpiai csapattag - erőteljes húzásokkal haladt, féltávnál már jelentős volt az előnye, amit a célig több mint egy hajóhossznyira növelt, azaz a nézők üdvrivalgása közepette fölényes diadalt aratott.
  A magyar kajakos bő egy óra múlva a négyes döntőjében is vízre száll.
  Nádas Bence és Tótka Sándor a múlt heti válogató megnyerése után lendületből jött az Eb-re, az előfutamukat megnyerték, s a döntőben is magabiztosan szálltak vízre. A rajtból szinte kilőttek, féltávnál pedig már egy beülőnyivel vezettek. A végén ugyan a fehéroroszok és a litvánok megpróbáltak felzárkózni rájuk, de nem jártak sikerrel, tisztán ők haladtak át elsőként a célvonalon. Miután a lelátó előtt kiszálltak a stégre, a barátok és ismerősök, szurkolók hosszú percekig ünnepelték őket.
  A két kajakos - akik párosban már párizsi indulók - vasárnap a négyes döntőjében is érdekeltek lesznek Kuli Istvánnal és Csizmadia Kolossal.
  Adolf Balázs, a Ferencváros világbajnoka nagy csatát követően, a középfutamból kvalifikálta magát a legjobb kilenc közé C-1 1000 méteren, de ott már nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába. Sokáig a mezőny végén lapátolt, majd a hajrában feljött a hatodik helyre. A 24 éves kenus vasárnap Hajdu Jonatánnal 500 párosban is ott lesz a fináléban. A számot a címvédő román Catalin Chirila nyerte a világbajnok cseh Martin Fuksa előtt.
  A folytatásban még két női szám, a C-2 500 és a K-4 500 méter döntőjét rendezik meg a délelőtti program részeként.