101b.

Ellenzéki mustra Miskolcon

Kiss Zoltán / Hírek / 2024-06-05 14:03

Míg az Európai Uniós választásoknál egyértelmű, hogy mire szavazunk, hogy a háborúpárti vagy a békepárti oldalra, addig egy Miskolc méretű városban a polgármesterek és képviselők hovatartozása nem is olyan egyértelmű. Nézzünk néhány példát Miskolcról.


Mokrai Mihály

Mokrai Mihály Miskolc 9. számú választókörzet. Mokrai a Miskolc Összefogásért támogatásával indul, amiben benne van a DK, az MSZP és meglepő módon az LMP támogatása is. Ugyanebben csoportban indul az avason Fodor Zoltán is, a többit most nem sorolom fel. Erre az egyvelegre rányomja a bélyegét az egyes résztvevők és pártcsoportok múltja. Hogy csak egy példát emeljünk ki Mokrai vagyonnyilatkozatában feltehetőleg trükközött egyet, mert a havi 1,1 millió forintos jövedelmének forrásául az Evin Kft-t adta meg. Csakhogy a cégírósági adatok szerint ez a cég felszámolás alatt áll. Ellenben az Evin Zrt Erzsébetváros vagyonkezelője, melynek vezérigazgatója a volt szocialista polgármester Halmai Gyula, aki a Miskolc Holding vezére is volt korábban, lehet az a cég, ami Mokrai Mihály megélhetését biztosítja Budapestről. A vagyonkezelőkről járja az a hír, hogy kifizetőhelyek és hát a régi elvtársi bizalom lehet az alapja egy ilyen kifizetésnek. Felvetődik a kérdés, hogy miért vállalja mondjuk a DK-val szemben kritikus LMP a szövetséget egy ilyen társasággal.


Szarka Dénes

A következő pártszövetség se kevésbé zavarba ejtő. A FÜGGETLENEK SZIVE lényegében a Jobbik és Momentum összeállása. A szövetség oszlopos tagja Szarka Dénes, aki szintén szereti az önkormányzati vagyonkezelőket. Ő a Miskolc Holdingtól vett fel pénzeket, de sajnos azt nem tudjuk mennyit, mert a közérdekű adatigénylést már 2023-ban is kijátszották. Itt sem érthető, hogy elvileg a politikai spektrum két szélén álló párt hogyan keveredik össze.