101b.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei ovisok mentették meg a gömböcfalvi madarakat

Kiss Zoltán / Hírek / 2024-06-27 12:12

A játékos pályázat célja az volt, hogy mesés történeteken keresztül hívja fel a figyelmet a sokszor már kisgyermekkorban jelentkező rövidlátás megelőzésének fontosságára, azon belül is nagy hangsúlyt fektetve a szabadban eltöltött idő jótékony hatására és a mesék szerepére.

Ovisokból kis hősök
Az óvodai csoportok egy játékos Madárcsalogató küldetés, a Kukkancs kaland teljesítésével és interaktív feladatok megoldásával pályázhattak a nyereményekért. A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei ovisok ösvényt építettek, ködöt oszlattak, süteményeket formáztak, énekeltek, kerek kincsek után kutattak és színes fészkeket építettek a szégyenlős cicomadaraknak. 


A feladatok végrehajtása során a gyerekek átélhették, hogy cselekedeteiknek hatása van a varázsvilágra, miközben egymással együttműködve, empátiával és kreatív megoldásaikkal segítették hazajuttatni az eltévelyedett gömböcfalvi madarakat. Interaktívan a szabadban is A pályázat részeként a gyerekek hangüzeneteket kaptak a mesebeli fénygömböcöktől, amiket az óvodapedagógusok a képernyőmentes tartalmakra fókuszáló Plukkido applikáción keresztül értek el.

A küldetés elsődleges célja az volt, hogy interaktív módon arra ösztönözze a gyerekeket, hogy a képernyő helyett a környezetükre figyeljenek, és minél több időt töltsenek a szabadban szemlélődve, jó fényviszonyok között. A küldetést a Plukkido pszichológusai kifejezetten óvodák számára készítették szemész szakemberek életmódbeli ajánlásait is beépítve. A pályázat társadalmi célja A Mesél a szemünk kezdeményezés célja, hogy játékos módon hívja fel a figyelmet a társadalom egyre nagyobb részét érintő gyermekkori rövidlátás (myopia) megelőzésének fontosságára. Ugyanis az előrejelzések szerint 2050-re a világ lakosságának körülbelül 50%-át érinteni fogja a rövidlátás, mely gyakran gyermekkorban kezdődik.

A megelőzés folyamatában éppen ezért nagy segítség az óvodások határtalan képzeletvilága, hiszen arra építve a mesék és a játék révén már 3-6 éves kortól kezdve a gyerekekkel együtt tehetünk a szemük egészségének védelméért.


Nyertesek és alkotások A júniusban lezárult „Fényjáték az óvodában” pályázaton 110 ovis csoport és közel 2.500 gyermek vett részt. A Hoya Lens Hungary Zrt. jóvoltából a pályázaton induló összes óvodai csoport nyereményben részesült, így a fénygömböcök tovább kísérhetik csobaji, mezőkövesdi, miskolci, ózdi és zilizi gyerekek mindennapjait is.