101b.

Az EP-választások után a jobboldal talpra állíthatja Európát

Kiss Zoltán / Hírek / 2024-06-14 13:53

 Az EP-választások igazolták, hogy az emberek sokaságának megrendült a bizalma számos ország vezető politikusaiban és uralkodó pártjaiban, ugyanakkor a Fidesz-KDNP és Orbán Viktor kormánya megerősítő felhatalmazást kapott békepárti politikája folytatására - közölte sajtótájékoztatón Csizmadia László.
  Úgy fogalmazott, hogy Európában összeomlóban van az "álliberalizmus", és vitathatatlan a jobboldali előretörés, ami történelmi változást jelent. A középhatalmak, vagyis Franciaország, Olaszország és Németország népei országaik szuverenitása mellett szavaztak és elutasították az európai szuperálam koncepcióját - fűzte hozzá.
  Szerinte "a nyílt társadalom lopakodó veszélye most is fennáll. Az Európai Néppártba (EPP) settenkedett álliberális erők áljobboldali módszerekkel ismét elűznék a szabadság szellemét. Lásd Magyar Péter (a Tisza Párt alelnöke) elbódított seregét, rögtön hozzákapcsolva Manfred Weber (az EPP elnöke) kétkaros ölelését".
  Ugyanakkor a valós nemzeti érdekeket képviselő, az illegális bevándorlást ellenző, a gendert elutasító békepártiak végre egyensúlyt tudnak kialakítani az Európai Unióban - értékelt Csizmadia László.
  Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője felidézte, hogy a választások előtt megbeszéléseket folytattak a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózatának (ENEMO) megfigyelőivel.
  Ezzel kapcsolatban kifogásolta, hogy miközben mindenben a szervezet küldötteinek a rendelkezésére álltak, a sajtóban teljesen ellentétes beszámolók jelentek meg azzal, ami a találkozón elhangzott. Megjegyezte: annak ellenére fogadták a szervezet képviselőit, hogy a szervezet háttere és finanszírozói köre miatt elfogultnak tartják őket a magyar szuverenista közösséggel szemben.
  Különösen kifogásolják - folytatta -, hogy más szervezetekkel, például a Megafonnal együtt említették őket az ENEMO képviselői a CÖF-CÖKA székházában történtekről szóló jelentésükben, miközben ezek a szervezetek a találkozón szóba sem kerültek.
  Szintén kifogásolják, hogy az ENEMO olyan szenzitív adatokra is kíváncsi volt a megbeszélésen, amelyek kizárólag hatóságokra tartozhatnak. Köztük olyan információkra, amelyekről a magyar bíróság az Átlátszó által a CÖF-CÖKA ellen indított adatigénylési perben kimondta, hogy a magántámogatók körét nem kötelesek nyilvánosságra hozni.
  A beszélgetés során olyan sem merült fel, hogy a jelentésükben a magyar kormánnyal szoros összefüggésbe hozzák a CÖF-CÖKA-t - tette hozzá.
  Ugyanakkor visszautasítják az ENEMO azon megállapítását, miszerint tisztességtelen, ha az utolsó pillanatban lép vissza egy jelölt egy választáson. Hasonló visszalépésekre számos, új-zélandi, csehországi és amerikai példa van. Vagyis azt a látszatot kelteni, hogy az ilyen típusú visszalépések politikailag inkorrekteknek tekintendők, elfogadhatatlan - mondta.
  Emlékeztetett arra, hogy a 2018-as ellenzéki előválasztáson Karácsony Gergely főpolgármester "tisztázatlan körülmények között" lépett vissza Márki-Zay Péter javára a miniszterelnök-jelöltségtől. Ezért visszalépés vonatkozásában a balliberális oldalról érkező kritika megfogalmazása komolytalan és alaptalan - mondta ifj. Lomnici Zoltán.