101b.

Az EBRD 25 millió eurót hitelez Harkivnak a háborús károk enyhítésére

Kiss Zoltán / Hírek / 3 órával ezelőtt

A közép- és kelet-európai gazdaságok átalakulásának támogatására 1991-ben alapított londoni pénzintézet - Ukrajna legnagyobb intézményi befektetője - szerda esti tájékoztatásában közölte, hogy a hitelcsomag - amelyből 10 millió eurót társfinanszírozóként az amerikai kormány adományoz, és amelyre a spanyol kormány részgaranciát vállal - az ukrajnai város közszolgáltatási vállalatai, köztük a tömegközlekedési és távfűtési cégek kritikus likviditási igényeinek fedezésére szolgál.

Az EBRD hangsúlyozza, hogy az orosz tüzérségi és rakétatámadások jelentős károkat okoztak az 1,2 millió lakosú Harkiv - a második legnagyobb ukrán város - infrastruktúrájában, időleges áramszolgáltatási, távhő- és vízellátási fennakadásokat okozva.

Rövid időn belül ez a második jelentős EBRD-finanszírozási program Ukrajna számára.

A bank két hete azt jelentette be, hogy a Világbank-csoporthoz tartozó International Finance Corporation (IFC) társfinanszírozásával együtt 435 millió dollár hosszú futamidejű adósságkibocsátással segíti a Datagroup-Volia-lifecell nevű vezető ukrán távközlési csoportot.

A tranzakció célja az ukrajnai telefonhálózat ellenállóképességének erősítése és a digitális összeköttetési rendszerek működésének javítása.

Az EBRD ismertetése szerint a háború kezdete óta ez a finanszírozás a legnagyobb egyedi közvetlen külföldi tőkebefektetés az ukrán gazdaságban.
A londoni pénzintézet becslése szerint az ukrajnai távközlési szektort 1,9 milliárd dollárnyi közvetlen háborús kár érte, és 750 millió dollárra tehető az ágazat jövedelmi veszteségeinek mértéke.

Az EBRD a háború kezdete óta 5 milliárd euró értékű finanszírozást nyújtott Ukrajnának.

A bank kormányzótanácsa tavaly decemberben jóváhagyta az igazgatóság által az ukrajnai támogatási programok folytatására kért 4 milliárd eurós tőkeemelést. Ezzel a bank befizetett alaptőkéje 34 milliárd euróra emelkedett.

A tőkeemelés az EBRD számításai szerint lehetővé teszi, hogy a bank a háborús időszakban éves szinten hozzávetőleg 1,5 milliárd eurót, az újjáépítés megkezdése után évente 3 milliárd euróig terjedő finanszírozást nyújtson Ukrajnának.