101b.

Átadták a Miskolci Egyetem megújult Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézetét

Kiss Zoltán / Hírek / 2024-06-19 13:54

 Mucsi Gábor, az ME Műszaki Föld- és Környezettudományi Karának dékánja az átadóünnepségen az MTI-nek elmondta, a kutatóintézet felújítása 30 millió forintba került, amit a felsőoktatási intézmény saját forrásból finanszírozott.
    Kiemelte, a beruházással a jövőbe fektet be a Miskolci Egyetem, hiszen az intézetben az energiaforrások kutatását is végzik.
    A dékán közölte, hogy a jövőben pályázati forrásokból tervezik az eszközpark megújítását és új eszközök fejlesztését.
    Elmondta, jelenleg is számos olyan egyedi és speciális eszköze van az kutatóintézetnek, amit ott fejlesztettek ki a saját és az ipari igényeknek megfelelve.
    Mucsi Gábor az átadóünnepségen azt mondta, az intézet kutatásaival az oktatás mellett az ipari szereplőket is kiszolgálja. Úgy fogalmazott, több mint ötszáz kutatási jelentést készítettek a magyar ipar számára az elmúlt évtizedekben.
    A tervekről szólva elmondta, szeretnék továbbfejleszteni a szénhidrogén-kutatás területeit, az elmúlt évek energiaválsága megmutatta ennek fontosságát. Fontosnak tartják a geotermia és a hidrogéntechnológiák vizsgálatát is, de több hozamnövelő eljárás kialakításában és alkalmazásában együttműködnek a társegyetemekkel és a MOL-lal.
    Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora elmondta, szeptemberben a 75. jubileumi tanév veszi kezdetét a campuson. Kiemelte, büszke azokra a mutatókra, amelyet a felsőoktatási intézmény fel tud mutatni. Azt mondta, a világon mintegy harmincezer egyetem működik, ennek az első öt százalékában van a miskolci, több nemzetközi rangsor alapján. A Miskolci Egyetem a 63 magyarországi felsőoktatási intézményből az oktatói kiválóságot tekintve a nyolcadik helyen áll - mondta.