101b.

A választópolgárok többfajta segítséget kérhetnek választójoguk akadálytalan gyakorlásáh

Horváth Szilárd / Hírek / 2024-03-22 09:33

A választópolgárok több fajta segítséget kérhetnek választójoguk akadálytalan gyakorlásához, így Braille-írásos értesítő, könnyen érthető tájékoztató, akadálymentes szavazóhelyiség, Braille-írással ellátott szavazósablon és mozgóurna segíti a fogyatékossággal élő vagy a mozgásában egészségi állapota miatt akadályozott választót.

Hozzátették: a Braille-írással készült értesítő megküldését április 2-án 16 óráig lehet kérni. Aki Braille-írással ellátott szavazósablonnal szeretne szavazni június 9-én – a szavazóhelyiségben vagy a mozgóurnás szavazás során –, május 31-én 16 óráig nyújthatja be kérelmét. A választópolgár akadálymentes szavazóhelyiség biztosítását is kérheti, az ehhez kapcsolódó kérelem benyújtásának határideje június 5. 16 óra. A mozgásukban egészségi állapotuk vagy fogyatékosságuk miatt akadályozott választópolgárok mozgóurnát is igényelhetnek, az erre vonatkozó kérelmet április 4-étől lehet benyújtani, egészen a szavazás napján 12 óráig. Ezeken túl bárki kérheti a könnyített formában megírt tájékoztató anyag megküldését, amelyhez április 2-án 16 óráig kell benyújtani a kérelmet. Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, illetve akit testi fogyatékossága vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, általa választott segítő – ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes – segítségét veheti igénybe. Az NVI felhívta a figyelmet arra: valamennyi kérelem benyújtható online a valasztas.hu oldalon, személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján a helyi választási irodákban.

Június 9-én rendezik az európai parlamenti képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását.


Forrás: boon.hu