101b.

A magyarság aranytartalékai Miskolcon

Kiss Zoltán / Hírek / 2024-06-30 13:31

A Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület által szervezett kulturális és hagyományőrző rendezvénysorozat célja a magyar hagyományok, a népi műveltség népszerűsítése, a határon átnyúló kapcsolatok erősítése, a tehetségek és a hátrányos helyzetűek felkarolása. A vetélkedő révén a felnövekvő gyermekek széles körben, az egész Kárpát-medencében megismerik a magyar népköltészet és népzene csodálatos világát, ezáltal a népművészet gyakorlása és a magyarság értékei beépülnek a mindennapjaikba.

A kultúra örökké összeköt
Az esemény megnyitóján elmondták, hatalmas összefogás eredménye, hogy ma itt lehetnek, hiszen még tíz nappal ezelőtt is kérdéses volt a gála sorsa. Kiemelték az esemény két fő támogatóját, Veres Pált, Miskolc polgármesterét és Szécsi Szabolcsot, Tarpa polgármesterét.

Veres Pál köszöntőjében elmondta, hogy az egyik kollégium közelében lakik, ahol a fellépőket elszállásolták és reggel muzsikaszóra ébredt, ami felemelő érzés volt számára.

–  Csak úgy lehet nemzeti hagyományokról beszélni, ha személyes és elő a kapcsolata kulturális kincsekkel és egymással is. Bár ez egy verseny, de emberi kapcsolatok jönnek létre, ez az igazi ereje. Egy nemzet identitása a nyelv és nyelvi hagyományok mellett a népművészetben és népzenében él. Ezt a kincset kell őrizni és átadni a következő generációnak.

Bár a magyarság sokfelé elágazott, de a kultúra örökké összeköt – zárta szavait Veres Pál.

Rápóti-Fekete Mónika, a program főszervezője elmondta, hatalmas összefogás eredménye, hogy 13. alkalommal is megrendezhetik ezt a seregszemlét.

A magyarság aranytartalékai
- Vannak ünnepek és vannak limlom dolgok. A lelkem ünnepel, hogy itt lehetünk, hogy itt van Sebestyén Márta, a miskolci és erdélyi zenekar és már nem számítanak az anyagiak. Ünnep ez a szívnek és a léleknek egyaránt

 – mondta könnyes szemmel a program megálmodója.

Hozzátette, hogy bár vannak helyezettek, ez nem verseny, hanem egy népművészeti seregszemle. Sebestyén Mártát idézi: 

Ti vagytok a magyarság aranytartalékai.
A magyarság túlélésének záloga
Az esemény mottója: Élni fog a nemzet, ami összetart. Alapvetően fogja meghatározni a fiatalokat, amit itt átélnek. Ez a hatás nemzedéken keresztül érvényesülni fog és a magyarság túlélésének záloga - zárta szavait Rápóti-Fekete Mónika.


Pál nap alkalmából zenével, áldó énekkel és hatalmas tapssal köszöntötték a polgármestert, aki nagyon meghatódott, hogy a zsűri, a miskolci zenekar és egy tucat gyermek köszöntötte. A zsűri bemutatása után elkezdődött az egész napon át tartó seregszemle, ahol a fiatalok több helyszínen, két korcsoportban, négy műfajban mutathatják meg tudásukat. A zsűri tagjai: Sebestyén Márta, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Györfi Erzsébet, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kuratóriumi elnökségi tagja Darmos István, a Bodrog Néptáncegyüttes vezetője Izsó Angelika mesemondó, színész, drámatanár Többeknek is szívügye –15 éve indult a program, két év maradt ki a covid miatt. Alulról jövő kezdeményezésként indult, ami nagyon népszerű lett. A program annyira kinőtte magát, hogy idén már 3200 gyermek vett részt benne. Az elődöntők során 75 produkció volt Délvidéken, 80 produkció pedig Erdélyben. Pénteken a gálán résztvevő 279 gyerek Kárpátaljáról, Erdélyből, Délvidékről, még a Gyimesekből is Miskolc város jóvoltából a Barlangfürdőben kapcsolódhattak ki – ismertette portálunkkal Rápóti-Fekete Mónika. – Félő volt, hogy idén nem lesz döntő forráshiány miatt és hatalmas összefogás eredménye, hogy megvalósulhat ez a rendezvény. Ezt két fő támogatónknak, Csák János Kulturális és Innovációs miniszternek és Veres Pálnak, Miskolc polgármesterének köszönhetjük. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a programot tavaly óta dr. Kriza Ákos emlékére hirdetik meg: – Nélküle nem maradt volna életben ez a csodálatos rendezvény, szívvel-lélekkel támogatta, vitte a minisztériumba, kiemelt támogatást élvezett, mert számára fontos volt ez a kezdeményezés. A már felnőtt gyerekek is a program támogatói Gyerekek nőttek fel ezen a programon, hangsúlyozta a főszervező. –Az egyik itt fellépő népzenész kislányról levetítünk egy kisfilmet, amikor fellépett a 10. Dunán innen, Tiszán túl gálán. Napjainkban ékszereket készít és elküldte díjként az idei seregszemlére. Antal Csanád – akinek a zenekara muzsikál a döntőn – szintén fellépett Miskolcon évekkel ezelőtt. Ő az erdélyi elődöntő főszervezője is.